Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Retreat-ul anual al șefilor de misiune UE din Beijing, găzduit de Ambasada României

21/05/2019

La data de 17 mai, Ambasada României la Beijing a găzduit, în calitate de Președinție locală a Consiliului Uniunii Europene, retreat-ul anual al șefilor de misiune ai statelor membre UE. Întâlnirea din acest an a avut un caracter special, oferind prilejul unei evaluări aprofundate a relației UE-China, după o perioadă intensă, demarată la începutul lunii februarie, în care România, în calitate de Președinție în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene, a oferit acestei relații, în mod ascendent, în coordonare și cu sprijinul serviciilor Comisiei și ale Serviciului European de Acțiune Externă, importanța cuvenită pe agenda de politică externă comunitară.

Astfel, retreat-ul din acest an a reprezentat un prilej de evaluare și de proiectare în viitorul imediat a complexității și priorităților relațiilor UE-China, în continuarea agendei intense demarate de Președinția României la UE prin plasarea unui subiect referitor la China pe agenda Reuniunii în format Gymnich a miniștrilor de externe ai statelor membre UE, din luna februarie. Discuția informală de la București a fost aprofundată cu prilejul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (Foreign Affairs Council) din luna martie, care a oferit șefilor diplomațiilor europene posibilitatea unui schimb de opinii aprofundat cu privire la relațiile UE-China și care a fost onorată, pentru prima dată, de prezența consilierului de stat/ministrul de externe chinez Wang Yi. Această serie de evenimente a fost continuată cu lansarea comunicării Comisiei Europene – „UE-China – O viziune strategică” (eng. „EU-China – A strategic outlook”) și a fost întregită de o discuție referitoare la relațiile EU-China cu ocazia Consiliului European din luna martie, prima de acest fel din ultimele decade la nivelul Consiliului European, care a contribuit la rezultatele de succes ale Summit-ului UE-China, desfășurat la Bruxelles, la începutul lunii aprilie.

Retreat-ul ambasadorilor de la Beijing a avut loc la o săptămână după Summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană de la Sibiu, menit să reconsolideze principiile unității europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024 și pe prioritățile acțiunii la nivel european. Desfășurat în spiritul principiului coeziunii, motto-ul Președinției României, retreat-ul a prilejuit șefilor de misiune ai statelor membre UE o evaluare de etapă asupra importanței strategice a relației UE-China și a necesității de a asigura sinergii, elemente de complementaritate și coordonare pe subiecte de interes de pe agenda bilaterală sau globală.

Sursa: Ambasada Romaniei in Republica Populara Chineza

Last modified: 21/05/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *