Bine ai venit! | 欢迎访问网页

România a găzduit dialogul între China și statele ECE privind politica educațională

24/05/2019

Înalții oficiali ai învățământului din China și din țările din Europa Centrală și de Est (ECE) s-au adunat, vineri, la Timişoara, pentru un schimb de opinii privind politica educației.

Agenda celei de-a șaptea reuniune a Dialogului privind politica educațională între China și statele ECE a inclus “rolul colaborărilor și schimburilor universitare pentru îmbunătățirea procesului de învățare și predare”, “Consolidarea cooperării în predarea limbilor străine” și “promovarea calității și excelenței în învățământul profesional”.

În numele Ministerului Educației din China, ambasadorul Chinei în România, Jiang Yu, a prezentat trei propuneri de consolidare a cooperării în domeniul educației.

Ea a propus lansarea oficială a “Programului de dezvoltarea capacităților educaționale în China și țările ECE” și a “programului de învăţământul superior comun China-state ECE”, pentru a promova schimburile de politică educațională și cooperarea pragmatică în învățământul superior.

Jiang a propus, de asemenea, să promoveze în mod cuprinzător cooperarea educațională de precizie și să construiască un lanț de cooperare în domeniul cercetării educaționale printre China şi statele ECE.

În cele din urmă, ambasadorul Chinei a spus că ar trebui explorate noi domenii în cooperarea educațională, în special în domeniul educației vocaționale. În acest context, ea a spus că China va încuraja universitățile din ambele părți să înființeze în comun atelierele Luban pentru a cultiva talentele profesionale.

Jiang a mai făcut o prezentare sumară a realizărilor obţinute de-al lungul anilor în cooperarea educațională între China şi statele ECE.

Potrivit ei, 152 de universități din China şi statele ECE s-au alăturat Consorțiului China-Statele ECE al Instituțiilor de Învățământ Superior pentru a îmbunătăți cooperarea inter-universitară în domeniul cercetării, cultivării talentelor și schimbului de studenți.

În prezent, 5.418 de studenți chinezi studiază în țările ECE și 6.188 de studenți din țările ECE studiază în China. Există 34 de institute Confucius și 43 de săli de clasă Confucius în statele ECE, iar universitățile chineze au deschis 14 programe de licență pentru limbile oficiale ale statelor ECE.

Totodată, Jiang a mai spus că, până la sfârșitul anului trecut, China a semnat 23 de protocoale și acorduri interguvernamentale privind cooperarea educațională și culturală cu 16 state ECE.

Acordurile privind recunoașterea reciprocă a diplomelor universitare și a calificărilor au fost semnate cu 8 țări ECE, iar alt acorduri similare se pregătesc cu celelalte 8 țări.

Cea de-a șasea reuniune a Consorțiului China-Statele ECE al Instituțiilor de Învățământ Superior, un eveniment secundar al celui de-al șaptelea Dialog privind politica educațională, a atras peste 70 de reprezentanți din 39 de universități chineze, inclusiv Universitatea Renmin și Universitatea Normală din Beijing, precum și multe alte universităţi din țările ECE.

Sursa: China Xinhua News

Last modified: 24/05/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *