Bine ai venit! | 欢迎访问网页

România are prima femeie comandant de avion C17 certificată de Grupul de transport aerian strategic

30/10/2020

Simona Maierean a absolvit Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” în anul 2007, a obținut brevetul de pilot militar în anul 2008 la Școala de Aplicație “Aurel Vlaicu”, Boboc, și a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Fetești.

Simona Maierean este locotentent comandor și pilotează unele dintre cele mai mari avioane de transport din NATO: C17 Globemaster. Ea este unul dintre cei 10 români care lucrează în baza aeriană Papa, din Ungaria.

La baza aeriană Papa sunt staționate 3 avioane C17 cumpărate și folosite în comun de 12 țări NATO și partenere. În prezent, alături de ea, în baza din Ungaria, mai sunt doi piloți români de C17 și încă 7 tehnicieni.

Simona Maierean este prima femeie din Europa care a primit certificarea de pilot comandant pentru o aeronavă de transport NATO. Pentru Grupul de transport aerian strategic lucrează 155 de militari și 60 de civili din cele 12 țări participante la program.

Înainte să zboare C17, Simona Maierean a pilotat C27 Spartan.

În vârstă de 33 de ani, Simona Maierean, născută în comuna suceveană Comănești, a fost prima femeie din România care a devenit pilot de avion supersonic. În urmă cu 10 ani, ea a fost prima femeie din Armata Română care a zburat un supersonic.

NATO a publicat recent un film dedicat în totalitate sucevencei Simona Maierean, acesta explicând modul în care funcționează această unitate multinațională de transport. NATO menționează faptul că locotenent- comandorul Simona Maierean este un pilot care alături de o echipă multinațională oferă asistență medicală țărilor care au nevoie de aceasta în timpul pandemiei de COVID-19.

Last modified: 30/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *