Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Schimbările care vor surveni în viața chinezilor în 2019

12/03/2019

Premierul Chinei, Li Keqiang, a prezentat, marţi, raportul de activitate a guvernului, trecând în revistă rezultatele obţinute în 2018 şi anticipând priorităţile din anul 2019. Care sunt schimbările de care vor avea parte chinezii în acest an? Haideți să căutăm răspunsurile împreună chiar în acest raport.

Educaţie – bugetul alocat educaţiei va fi de peste 4 procente din Produsul Intern Brut (PIB), o sumă totală de aproximativ 1.000 de miliarde de yuani. Guvernul va încuraja derularea de servicii diversificate în îngrijirea copiilor, înfiinţarea de astfel de instituţii cu capital privat şi intensificarea securităţii copiilor în toate instituţiile de învățământ. Instituţiile preşcolare, indiferent că sunt cu capital de stat sau private, vor fi sprijinite de guvern numai dacă îndeplinesc standardele de securitate şi au tarife şcolare rezonabile. Guvernul va îmbunătăţi condiţiile şcolare în mediul rural şi va promova rezolvarea problemei „claselor cu prea mulți copii” în şcolile din mediul urban şi va asigura educaţia obligatorie tuturor copiilor muncitorilor-ţărani. De asemenea, va încuraja schimbul de resurse educaţionale de calitate prin intermediul Internetului, va promova popularizarea învăţământului liceal şi va susţine învăţământul etnic, special şi post-şcolar. În ce priveşte învăţământul superior, guvernul va promova universităţile și disciplinele academice de prim rang. Instituţiile de învăţământ superior îşi vor deschide, anul acesta, porțile pentru a primi un milion de studenți în plus comparativ cu anii precedenți, liceenii, militarii demobilizaţi, muncitorii concediaţi şi muncitori-ţărani fiind încurajaţi să se înscrie la admitere. Instituţiile profesionale superioare îşi vor îmbunătăţi sfera şi standardele pentru obținerea de burse şi subvenții și vor accelera integrarea diplomei academice cu certificatul profesional. Guvernul va înfiinţa burse naţionale pentru învăţământul profesional mediu, va acorda un sprijin substanțial regiunilor subdezvoltate, pentru a reduce semnificativ rata abandonului şcolar şi a crește numărul studenţilor din aceste zone în instituţiile cheie de învăţământ superior.

Ocuparea forței de muncă – Anul acesta, vor fi create peste 11 milioane de locuri de muncă, rata şomajului va fi controlată sub 4,5%. Companiile care angajează persoane din regiunile subdezvoltate şi cele aflate în şomaj de peste 6 luni se vor bucura de privilegii fiscale. Guvernul va promova noi ramuri industriale şi va reduce impozitele la peste 80 de milioane de locuitori care îndeplinesc condiţiile corespunzătoare.

Asigurări medicale – Asigurările medicale fundamentale şi asigurările medicale pentru infecţii grave vor fi îmbunătățite. Subvenţia pe cap de locuitor va fi de 30 de yuani, din care o jumătate va fi orientată pentru infecţiile grave. Reforma în spitalele de stat va fi continuată şi vor fi încurajate înfiinţarea spitalelor private, înfiinţarea unui sistem online de servicii medicale şi intensificarea pregătirii medicilor în cartiere şi în mici spitale, transmiterea şi dezvoltarea inovativă a medicinii tradiţionale, fiind întărite supravegherea și controlul medicamentelor.

Îmbătrânirea populației – Guvernul chinez a propus dezvoltarea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor în cartiere. Instituţiile care oferă servicii precum îngrijirea acestora în timpul zilei și în timp ce sunt bolnavi, vor primi privilegii. De asemenea, cartierele rezidenţiale nou construite vor avea obligatoriu facilități pentru vârstnici.

Eradicarea sărăciei – Numărul locuitorilor săraci din mediul rural va scădea anul acesta cu peste 10 milioane. Micile afaceri cu specific local din regiunile subdezvoltate vor fi sprijinite, va fi perfecţionat sistemul de evaluare a regiunilor sărace, iar subvenţiile pentru locuitorii cu un nivel de trai scăzut şi alocațiile pentru copiii din aceste zone vor crește.

Sursa: Radio China International

Last modified: 12/03/2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *