Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Studiu: Să ai grijă de măștile tale! Opțiunea greșită poate fi mai periculoasă decât nepurtarea unei măști

14/09/2020

Evaluând eficiența diferitelor tipuri de măști în prevenirea răspândirii COVID-19, cercetătorii au descoperit că eșarfele pentru gât sunt cele mai proaste, în timp ce măștile de protecție N95, măștile chirurgicale și cele cu pânză de casă sunt alegeri mai bune, potrivit unui studiu recent publicat în Science Advances.

Obligativitatea purtării măştii în locurile publice a fost în vigoare în multe țări pentru a ține sub control pandemia COVID-19. Din cauza unei crize globale a proviziilor de măști, multă lume trebuie să aleagă masca artizanală sau alternative la mască pentru protecția personală.

Cercetătorii de la Universitatea Duke au făcut experimente pentru a testa cum funcționează diferite măști în reducerea transmiterii picăturilor de secreții respiratorii în timpul vorbitului normal.

În timpul experimentelor, o rază laser a fost poziționată într-o cutie întunecată pentru a ilumina picăturile de secreții respiratorii ale vorbitorului în timp ce vorbea în cutie printr-o gaură. O cameră video pe partea opusă a cutiei filma simultan cum zboară aceste picături de secreții respiratorii.

Un total de 14 protecții comune pentru față au fost testate și un algoritm pe calculator a fost folosit pentru a număra particulele vizibile dinvideoclipuri. Rezultatele sunt după cum urmează:

Eșarfele pentru gât purtate de obicei de cei care aleargă afară, sunt cele mai proaste din timpul studiului, pentru că au produs chiar mai multe particule decât atunci când oamenii vorbeau fără niciun fel de protecție.

Martin Fischer, unul din autorii studiului, a spus că motivul principal este că materialul textil al fularului sparge particulele mari în unele mai mici, care au tendința să persiste pentru o perioadă mai îndelungată și sunt transporate mai ușor pe calea aerului. În concluzie, purtarea eșarfelor pentru gât poate fi contraproductivă.

Bandanele, batistele și măștile din lână au oferit o protecție foarte scăzută, în timp ce măștile N95 sunt cea mai bună opțiune, iar măștile chirurgicale de unică folosință din material derivat din plastic sunt a doua cea mai bună opțiune, potrivit studiului.

Măștile fabricate din două straturi de bumbac și un strat din material sintetic sunt a treia cea mai bună opțiune și pot elimina majoritatea picăturilor de secreții, afirmă studiul.

Studiul a sugerat că cea mai bună opțiune pentru o persoană obișnuită este să poarte fie o mască chirurgicală, fie o mască artizanală din bumbac cu mai multe straturi.

Sursa: China Xinhua News

Last modified: 14/09/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *