Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Tehnologia înaltă ajută la arheologia Sanxingdui

17/07/2023

Vorbind despre ruinele Sanxingdui din provincia chineză Sichuan, ne gândim la masca din bronz, la copacul sacru din bronz sau la pasărea zeului Soarelui. Numărul relicvelor culturale găsite în situl Sanxingdui este atât de mare, tipurile atât de diferite, iar formele atât de ciudate, încât totul constituie o raritate la nivel mondial. Cum sunt protejate și cum sunt prezentate aceste relicve lumii?

Majoritatea relicvelor din Sanxingdui au fost arse, sparte și erodate de timp, înainte de a fi dezgropate, astfel că nu se aflau într-o stare bună de conservare. De exemplu,  un fildeș care a fost îngropat peste 3.000 de ani arată bine la exterior însă interiorul a putrezit. Dacă nu se iau măsuri, se va transforma rapid într-o grămadă de pulbere. Echipa de restaurare din Sanxingdui a dezvoltat o soluție unică, aplicând pe suprafața fildeșului un material hidratant dezvoltat de tehnologia bionică. Astfel, se evită fisurarea rapidă din cauza pierderii umidității interne, izolând în același timp aerul exterior.

Pentru a proteja relicvele culturale care recent dezgropate, la Sanxingdui au fost construite laboratoare direct pe gropile de sacrificiu. De asemenea, au fost econstruit cabinete de lucru din sticlă, cu temperatură și umiditate constante. Arheologii pot verifica în orice moment temperatura și umiditatea din cabină, cu ajutorul unui APP de pe telefonul mobil sau de pe computer.

Totodată, tehnologiile inteligenței artificiale analizează culoarea, textura, geometria secțiunii, oferind diverse informații legate de relicvele descoperite. Mai mult, acestea asigură îmbinarea, orteza și restaurarea virtuală a fragmentelor de relicve dezgropate, îmbunătățind considerabil eficiența potrivirii fragmentelor.

Pentru a permite mai multor oameni să înțeleagă întregul proces de cercetare al relicvelor culturale, de la excavare, la restaurare, Centrul de conservare culturală din Sanxingdui a construit, de asemenea, o sală de conservare și restaurare, vizitatorii putând avea o vedere panoramică a activităților.

Sursa: Radio China International

Last modified: 17/07/2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *