Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Telenovela chineză

10/03/2020

“欢乐颂Ode to Joy” (Odă Bucuriei)

Un serial de succes, atât pe teritoriul Chinei cât și peste hotare, este telenovela Ode to Joy (Odă Bucuriei) – 欢乐颂Huanle Song, ce aduce în prim plan drama, romantismul și relațiile de prietenie. Serialul a fost dat spre difuzare în anul 2016, fiind ecranizat după romanul cu același titlu, scris de A Nai.

Ode to Joy surprinde cinci femei ce locuiesc împreună în Shanghai, la etajul 22 al unei clădiri din zona rezidențială欢乐颂Huanle Song (Odă Bucuriei)– de unde și numele serialului.

安迪Andi – frumoasa antreprenoare școlită în SUA, este independentă, inteligentă și cu o carieră de succes; 曲筱绡Qu Xiaoxiao – regina dramei, provine dintr-o familie înstărită și ia totul ca pe o joacă; 樊胜美Fan Shengmei – fiica exploatată financiar de familie, aspiră la o viață de lux și fără de griji; 邱莹莹 Qiu Yingying – fata simplă și naivă, din zona rurală, ce se lasă păcălită uneori de urbanitate; 关雎尔 Guan Juer – tocilara introvertă, născută într-o familie de academicieni, ce nu iese din cuvântul părinților.

Toate cele cinci personaje portretizează figuri actuale ale societății chineze, și explorează fenomene curente ce afectează indivizii atât personal cât și social. Andi aduce în prim plan situația femeii ca lider într-un model de gândire confucianist, reușind să își mențină succesul în carieră datorită influențelor vestice sub care a fost crescută. Qu Xiaoxiao subliniază diferențele economice între clase, și impactul acestora asupra societății. Ea însăși este reprezentanta conceptului de new money, prin exuberanța stilului său de viață, ce o determină adesea să se considere superioară față de cei din jur. Fan Shengmei, victima exploatării parentale, pune în lumină sexismul în familia tradițională, unde balanța se înclină in devafoarea femeii. Încă din cele mai vechi timpuri a existat preferința sexului masculin la naștere, fapt ce își are repercursiunile și astăzi în practicarea avortului selectiv. Qiu Yingying, reprezentanta naivității, amintește de diferențele dintre rural și urban, și de provocările întâmpinate de cei ce migrează spre orașe în intenția de a-și împlini visele. Iar Guan Juer se înfățișează și ea drept o victimă a gândirii și practicilor tradiționale, fiind împinsă de către părinți să meargă la întâlniri aranjate(相亲xiangqin) pentru a nu fi stigmatizată de către societate.

Telenovela Ode to Joy reușește să reflecte trăsăturile societății chineze contemporane, fiind un serial ce a captat atenția la nivel internațional. Succesul acestei ecranizări stă tocmai în capacitatea publicului de a se identifica cu personajele și de a stabili legături emoționale cu acestea. În plus, portretizarea de situații realiste reprezintă o turnură pozitivă în istoria cinematografiei chineze, îndepărtând publicul de schițele perfecționiste sau eroice ale personajelor de demult, și aducându-l mai aproape de prezent. După numai primul sezon, Ode to Joy a obținut peste 13 miliarde de vizualizări, depășind chiar și faimosul serial Urzeala Tronurilor.

Articol scris de: Antoche Adriana

Last modified: 10/03/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *