Templul Paradisului (Tiantan) sau Templul Cerului asa cum mai este numit, a fost construit intre anii 1406 si 1420, in timpul domniei imparatului Yongle. Impresionanta creatie arhitecturala era vizitata de curtea imperiala care aducea ofrande si se ruga pentru recolte bogate si pentru vreme buna.
Templul Cerului este al doilea cel mai important obiectiv turistic din Beijing (dupa Orasul Interzis) si este o adevarata capodopera a arhitecturii chineze si totodata una dintre cele mai fotografiate cladiri din lume datorita frumusetii sale inimaginabile.
Templul Cerului are o suprafata de 2,73 de kilometri patrati si a devenit o emblema a Beijingului.
Acesta are o valoare incontestabila in cultura chineza si a fost intens vizitat de catre imparatii dinastiilor Ming si Qing,
Conform principiilor din perioada pre – confuciana, magnificul sanctuar este incarcat de simboluri si este dispus dupa criterii de numerologie. Cladirile rotunde din templu redau imaginea cerului, iar fundatille si anexele au forma patrata la fel ca pamantul. La baza constructiei a stat cosmologia antica, ce a contribuit la solidificarea rolului imparatului care stapanea neconditionat intr-un sistem feudal si care conducea sub egida unui mandat incredintat de divinitatea.
Cele 3 structuri fundamentale ale Templului:
Altarul Cerului (YuanQiuTan)
Numarul de pietre de pe diferitele niveluri sunt multipli de trei si / sau noua – o tema numerologica predominanta la Templul Cerului. Numarul noua reprezinta simbolic imparatul.
Peretele Echo (cu ecou) si Arcada Imperiala a Raiului (HuangQiongYu)
Este renumit pentru proprietatile sale acustice – o soapta de la un capat poate fi auzita in mod clar la celalalt capat.
Sala de rugaciune pentru recolte mai bune (QinianDian)
O structura impresionanta pe trei niveluri de lemn, care stau pe o placa enorma din marmura, pe trei niveluri, la 6 metri inaltime. Remarcabil, un singur cui a fost utilizat in toata constructia.
In interiorul salii stau 28 de piloni inalti, fiecare realizat dintr-un singur trunchi de copac. Cei 4 stalpi din jurul cercului interior reprezinta cele patru anotimpuri. Cei 12 piloni din jurul cercului interior reprezinta cele 12 luni. Cei 12 piloni din cercul exterior reprezinta 12 ShiChen. In China antica, un ShiChen era echivalentul a doua ore, astfel incat o zi intreaga a fost impartita in 12 ShiChens.
Pe langa semnificatia religioasa, altarul avea si semnificatia reprezentarii cosmice, a soarelui, lunii, astrelor, pamantului iar centrul universului era considerat o piatra.
Acest monument istoric fascinant a fost redeschis ca parc publicului larg inca din anul 1918. Astfel turistii sau simplii localnici se pot bucura de o pagina de istorie vie, lucru care pana in momentul acela era interzis.
Templul Paradisului a fost inregistrat patrimoniul mondial UNESCO in 1998.
Articol scris de: Mariana Ionela Donescu
Last modified: 13/02/2018