Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Fără categorie

Traditii

24/09/2013

În China tradiţiile joacă un rol semnificativ în viaţa de zi cu zi a fiecărei persoane în parte reuşind să-şi pună amprenta pe interacţiunile oamenilor, oferindu-le un sentiment de siguranţă. Chinezii sunt un popor foarte vechi şi deşi ţara este împărţită în mai multe regiuni, iar fiecare regiune are le bază tradiţiile ei, felurile ei de mâncare şi datinile lor diferite, căteva dintre acestea sunt totuşi comune.
Valorile şi tradiţiile unei ţări par stranii pentru o altă societate dar acestea constituie o strânsă legatură între locuitorii unei ţări şi ţara din care acestia fac parte. Fie că ne referim la tradiţii ce marchează evenimente semnificative precum ceremonia nunţii sau tradiţii legate de Anul Nou, tradiţii din anumite zone ale ţării sau tradiţii ce vizează Dragonul Roşu, acestea reuşesc  să constituie  elemente de reper şi de ce nu, să formeze o conexiune între locuitorii ce împărtăşesc aceleaşi valori şi credinţe.
Civilizaţia din China este în strânsă legătură cu tradiţiile chinezeşti. Iar printre cele mai cunoscute amintim în primul rând cultura ceaiului. În China existând un mod special  de a se bea ceai, de a-l servii, iar această cultură a ceaiului având denumirea de “ Cha Dao”.
Unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale culturii chineze este dragonul de apă, ce a căpătat semnificaţii culturale pentru faptul că este considerat un zeu cu aptitudini magice şi pntru că reprezintă o etichetă rezervată faimiliei imperiale.
Una dintre cele mai vechi şi importante sărbători tradiţionale chinezeşti este Festivalul Mijlocului Toamnei sau Festivalul Lunii Pline ce este sărbătorită din 15 august după calendarul agricol chinezesc. Cea mai populară activitate a acestei sărbători fiind reprezentată de jocurile cu lampioane. În Hong Kong în cadrul acestei ceremonii este dansul cu dragonul cu foc ce durează timp de trei zile. Artiştii ţin pe cap dragonul ce este realizat din iarbă şi are lungime de peste 70 de centimetri, dragon decorat cu beţişoare parfumate,şi ce are în gură un foc aprins.
În fiecare an de Anul Nou Chinezesc fiecare gospodărie pregăteşte bucate şi vin, iar cei ce se află departe de familie revin acasă pentru petrecerea alături de cei dragi a celei mai importante sărbători a anului. Unul din obiceiuri constă în faptul că mâncarea pregătită pentru ultima noapte a vechiului an nu este utilizată în întregime ci se lasă câte ceva şi pentru intrarea în noul an, mâncare ce este aruncată în a douăsprezecea zi a anului nou pe stradă, marcând astfel înlăturarea vechiului şi primirea noului.
Tradiţii sunt multiple dar am să-mi opresc atenţia asupra unei ultime tradiţii, ce ţine de nunţi. Spre deosebire de ţara noastră, în China, culoarea bucuriei, purităţii şi prosperităţii nu este albul ci roşul. Astfel se face că în general rochia de mireasă este roşie, decoraţiile şi invitaţiile de asemenea, sunt tot de culoare roşie. Miresele chineze îşi schimbă garderoba de minim trei ori în timpul recepţiei iar alegerea zilei în care se desfăşoară ceremonia este extrem de importantă, ţinându-se cont de semnele zodiacale. Importantă este însă şi ora aleasă, a doua jumătate dintr-o oră fiind preferată pentru ca fericitul cuplu să aibă un început de relaţie ascendent, precum limbile unui ceasornic, ce vor urca şi nu vor coborâ.
Diversificate sau nu,multe tradiţii chinezeşti sunt elementare datorită semnificaţiei lor ce  ţine de obiceiuri ce au legături cu evenimentele istorice sau cu sărbătorile populare.
 

Last modified: 24/09/2013

Comments are closed.