Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Trenurile de marfă China-Europa joacă un rol tot mai important

04/03/2024

Marea Roșie este una dintre căile navigabile importante care duce la Canalul Suez, fiind un punct obligatoriu de trecere a navelor comerciale cu destinaţiile Europa de Vest şi SUA. Datele statistice arată că în fiecare an, aproximativ 15% din comerțul maritim mondial, 30% din comerțul cu containere, 30% din comerţul cu combustibil pentru aviație, 12% din comerţul cu gaz natural lichefiat și 8% din comerțul cu cereale, se realizează prin Marea Roșie.

Din noiembrie anul trecut, pentru a arăta solidaritate cu Palestina, militanţii Houthi din Yemen au atacat în repetate rânduri navele israeliene aflate în apele Mării Roșii. Multe companii de transport au fost nevoite să suspende ruta maritimă prin Canalul Suez şi Marea Roșie şi să aleagă ruta de ocolire a Capului Bunei Speranțe. Din ianuarie 2024, forţele aeriene ale SUA şi Marii Britanie au început să atace direct instalațiile grupării Houthi din Yemen, securitatea în zonă deveniind tot mai acută. Ca urmare, tot mai multe nave comerciale au fost nevoite să ocolească Capul Bunei Speranțe.

În acest context, ruta feroviară de marfă China-Europa, o chestiune atacată mereu de presa occidentală, a atras în ultimele zile larga atenţie din partea comunităţii internaţionale. Multe ţări europene au început să caute în acest domeniu o soluţie alternativă pentru rezolvarea problemelor logistice provocate de criza din Marea Roşie.

Cel mai important avantaj pe care îl au trenurile de marfă China-Europa este stabilitatea. Mulţi experţi au avertizat că ruta navelor comerciale care vor ocoli Capul Bunei Speranţe va exercita un efect negativ larg asupra economiei globale. În schimb, fiabilitatea și punctualitatea trenurilor de mărfă de pe traseul China-Europa sunt mai bune.

Al doilea avantaj al traseului feroviar China-Europa îl constituie preţurile. Transportul maritim prin Marea Roşie sau prin ocolirea Capului Bunei Speranţe are preţurile în creştere continuă. Cel mai recent raport al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) arată că din noiembrie anul trecut, costurile de transport maritim din Shanghai în Europa prin Canalul Suez au crescut de aproximativ trei ori. În comparație cu trenurile de marfă China-Europa, transportul maritim nu mai are un avantaj evident.

Ul alt avantaj al trenurilor de marfă China-Europa este timpul economisit. Se estimează că ruta maritimă din Asia de Est în Europa prin ocolirea Capului Bunei Speranţe va dura cel mult 45 de zile, iar trenurile de marfă China-Europa au nevoie de aproximativ 20 de zile. În prezent, durează doar 10 zile pentru ca un tren să transpoarte mărfuri din Xi’an (China) în Duisburg (Germania).

Potrivit celor mai recente date statistice, numărul total al călătoriilor realizate de trenurile de marfă pe ruta China-Europa a depăşit 85.000. Tot mai multe produse europene au intrat în viaţa chinezilor, iar produsele fabricate de China sunt din ce în ce mai binevenite în rândul europenilor.

Ruta feroviară China-Europa leagă ţara asiatică de 25 de ţări europene, acoperind în total 219 oraşe. Aceasta a devenit un nou coridor de transport terestru în Eurasia şi o nouă punte de cooperare comercială internaţională.

Funcționarea economiei mondiale este inseparabilă de comerțul cu mărfuri pe plan global, iar tot mai multe trasee de transport flexibile alternative sunt extrem de importante în actualul context. Trenurile de marfă China-Europa joacă un rol tot mai important, fapt care demonstrează că iniţiativa “O centură, un drum” corespunde curentului epocii privind globalizarea economică, satisfăcând cererile epocii privind reforma sistemului de reglementare globală şi dorinţele popoarelor din diferite ţări de a avea o viaţă mai bună.

Sursa: Radio China International

Last modified: 04/03/2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *