Scumpă Românie,
Țară primitoare
Leagă o strânsă prietenie
Între cele două popoare!
Din Carpați la mare
Și de la Dunăre la Prut
E bucurie mare
Că noi ca frații ne avem și ne-am avut.
Avem bucuria de a invita dragii noștri prieteni chinezi și români să se delecteze, în perioada ce urmează, cu un rezumat al fiecărei zone turistice din România.
Ne dorim prin acest proiect de suflet să oferim o imagine de ansamblu asupra frumuseților peisagistice și culturale din România, care pot bucura deopotrivă atât turiștii chinezi, cât și pe cei români, dornici să ia la pas plaiurile mioritice.
Vă invităm așadar, să vă delectați împreună cu noi, cu cele mai interesante tradiții, monumente istorice, culturale și peisaje mirifice pe care le poate oferi România.
Începem excursia la pas prin județul Argeș și ne luăm în rucsacul de călător deopotrivă sandale și bocanci, căci relieful din această zonă ne va plimba de la câmpie la munte, peste râuri și prin păduri pe cărări unice în lume.
Argeșul este un județ situat în partea central-sudică a țării, în regiunea Muntenia, situat la aproximativ 120 km de București și de aeroportul Otopeni (distanță ce poate fi străbătută) în aproximativ 2 ore.
Relieful acestei zone urcă de la 160m altitudine, până la 2544m – în vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din țară, aflat în întregime pe teritoriul județului Argeș.
Varietatea formelor de relief, precum și amplasarea geografică strategică (fiind punct de legătură între capitala țării – București și traseul ce ne poartă către vestul țării prin Valea Oltului) fac din acestă formă de așezare umană una dintre destinațiile cu cel mai mare număr de obiective turistice, printre care amintim:
1. Vârfurile Moldoveanu, despre care tocmai am amintit și Negoiu – al doilea cel mai înalt vârf muntos din România. Împreună ascund peisaje magice și legende captivante a căror veridicitate nu poate fi descoperită decât prin vizitarea acestor locuri.
2. Orașul regal Curtea de Argeș – dragă turist, câtă istorie ascunde acest orășel micuț și liniștitit de la poalele Carpaților, câtă energie poate transmite o plimbare prin curtea Mănăstirii Curtea de Argeș, care din 1914 a devenit necropolă regală. Oare meșterul Manole a știut ce minune arhitecturală urma să lase istoriei?
”Pe Argeș în gios/ Pe un mal frumos/ Negru-vodă trece/ Cu tovarăși zece:/ Nouă meșteri mari,/ Calfe și zidari/ Și Manoli – zece, care-i și întrece./ Merg cu toți pe cale/ Să aleagă-n vale/ Loc de monastire/ Și de pomenire.”
Extras din Balada Meșterului Manole
3. Cetatea Poenari – aflată în prezent în proces de consolidare, a fost ridicată pe post de fortăreață de către Negru Vodă, iar mai târziu Vlad Țepeș a renovat-o și a transformat-o în reședință secundară. După 1480 de trepte pe care trebuie să le urcăm la pas pentru a o vizita, peisajul merită tot efortul depus și taie respirația oricărui dornic de aventură și cunoaștere. La câțiva kilometri depărtare se regăsesc Lacul de acumulare Vidraru, Valea cu Pești, Lacurile Capra și Bâlea și toate minunile naturii cuprinse în această arie geografică.
4. Transfăgărășanul – unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane care leagă Muntenia de Transilvania, a servit de-a lungul timpului drept loc pentru surprinderea unor cadre unice în filme, spoturi publicitare și emisiuni documentare transmise la posturi de televiziune din toată lumea.
5. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești – o citadelă plină de istorie construită la câțiva kilometri de Pitești de boierul Stroe Leurdeanul, se întinde pe 14 hectare, dintre care 4 ha sunt dedicate familiei Golescu, de unde îi vine și numele, iar pe restul de 10 ha este reprodus un sat românesc din secolul al XIX-lea. La numai câțiva kilometri distanță se află Vila Florica, construită în amintirea primei fiice a primului prim-ministru al României – I.C.Brătianu.
6. Câmpulung –veche așezare ce cuprinde secole de istorie materializate în obiectivele turistice aflate în oraș și în zona limitrofă acestuia dintre care amintim Mausoleul Mateiaș, Mănăstirile Nămăiești și Cetățuia, Biserica catolică Bărăția, Avenul din Grind sau Castrul roman Jidova.
7. Nucșoara, cu Lacul Învârtita și cascada Văii Rele de la Slatina oferă peisaje desprinse parcă dintr-un basm creat printr-un traseu prin munții Făgăraș.
8. Peștera Dâmbovicioara – situată în Masivul Piatra Craiului, s-a format prin acțiunea apelor pârâului Dâmbovicioara care a tăiat prin calcar pereții peșterii.
9. Planetarium Pitești – aflat în centrul municipiului Pitești, reședința judeului Argeș, este primul planetarium digital din țară și cel de-al treilea din lume. Acest obiectiv este găzduit de Muzeul Județean Argeș.
10. Galeria de artă ”Rudolf Schweitzer Cumpăna”, găzduită de o clădire datată de la sfârșitul anilor 1800, în care s-a aflat fosta primărie a orașului Pitești, aici pot fi întâlnite picturi ale lui Nicolae Grigorescu, Camil Ressu și alți pictori renumiți.
La pas prin județul Argeș mai pot fi admirate multe obiective turistice și peisaje demne de bifat într-o vacanță în care un turist chinez va avea bucuria să descopere căldura și deschiderea unei gazde argeșene.
Last modified: 22/04/2019