Din Argeș, cu pași mărunți pe străduțe pietruite și încărcate de istorie, regăsim în călătoria noastră prin România județul vecin, Dâmbovița.
Cu orașe mici, dar calde, cu oameni primitori ne întâmpină o zonă de câmpie unde temperaturile de vară te îmbie la răcoarea arborilor mândri ce ne zâmbesc sub mângâierea soarelui peste care munții Bucegi veghează semeți.
Cu rucsacul în spate, turiștii regăsesc orașul Târgoviște, reședința județului Dâmbovița, cu obiectivele sale centrale. La o distanță aproximativ egală de București și Pitești, vizitatorii dornici de a descoperii frumusețile României pășesc în Curtea Domnească.
Menționată pentru prima dată acum mai bine de 500 de ani, Curtea Domnească amintește de perioada în care Târgoviște a fost capitala Țării Românești.
Ca un împărat în curtea palatului de vară, turiștii zilelor de azi regăsesc aici, pe lângă minunatul palat domnesc și Turnul Chindiei, amprenta domnitorului Vlad Țepeș, precum și Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești unde este surprinsă istoria caligrafică, de la alfabetul chirilic la cel latin, pentru un bun exemplu de apreciere a tradițiilor și artei caligrafice care leagă prietenia româno-chineză prin pasiunile comune.
După ce soarele arzător ne-a înseninat cărările Curții Domnești, ca turiști prin Dâmbovița resimțim nevoia răcorii montane în Parcul Natural Bucegi.
Cu legende mistice, amintindu-ne de Dealurile Guilin din China, ne întâmpină Cheile Zănoagei sau Rezervația Peștera, precum și ”ciupercile” din piatră cunoscute popular ca ”Babele”, formațiuni impresionante de stâncă erodată sau ”Sfinxul” care veghează de mii de ani falnicii Bucegi.
Marea de la munte, sau Lacul Bolboci este și el ascuns printre pădurile dese din munții Bucegi, iar Zimbrăria Neagră este printre puținele locuri în care poate fi admirat celebrul zimbru carpatin.
Bucurate de sufletul cald al poporului român, curg senine 7 Izvoare cu cea mai pură apă din lume din care se spune că în urmă cu 2000 de ani Zamolxe, zeul dacilor ar fi băut din această ”apă vie”.
Coborând din munți, la 50 de kilometri de Târgoviște, își așteaptă turiștii Palatul Brâncovenesc din Potlogi, după vizitarea căruia prietenii chinezi aflați în România pot experimenta turismul subteran, în Peștera Ialomiței, una dintre cele mai vizitate din România.
Și astfel, dupăo zi plină de bucurie vizuală și cunoaștere a istoriei prietenilor români, ne punem rucsacul în cui și așteptăm noi orizonturi încântătoare.
Last modified: 24/06/2019