Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Turul Drumului Matasii

28/09/2017

La invitația Radio China Internațional am vizitat în perioada 15-23 septembrie orașele Beijing ,Yinchuan și Hefei.Oraşul Yinchuan m-a impresionat foarte mult prin implementarea noilor tehnologii în scopul realizării unui oraş inteligent ,ceea ce s-a şi realizat cu brio. De exemplu pentru traficul rutier s-au montat camere pe toate străzile, combinat cu folosirea dronelor şi a GPS -ului, totul fiind coordonat dintr-un ultramodern centru de comandă, care urmeaza sa fie finalizat in viitorul apropiat.

Tot pentru fluidizarea traficului rutier se folosesc benzile reversibile, când traficul este mai intens pe un anumit sens de circulație se adaugă una sau mai multe benzi de pe sensul opus şi invers.În privința documentelor cetățenii pot realiza totul de pe telefon prin internet fără sa fie necesară deplasarea la centrul administrativ sau dacă se va deplasa să beneficieze de o procedura simplificată fără multe documente de stampilat, fără a sta la cozi şi să interacționeze cu mulți functionari, doar valindând cu buletinul o aplicație instalată pe un automat special şi solicitand ceea ce are nevoie.Aş fi foarte fericit ca administrația românească să implementeze astfel de soluții măcar parțial pentru reducerea birocrației ,a numărului mare de documente şi a timpului efectiv destul de mare necesar .

La procesarea deşeurilor se folosesc device-uri inteligente cu senzori iar rezidurile bineînțeles sunt procesate şi reciclate pe sortimente.Foarte interesant este că există aplicații mobile chinezeşti pentru orice şi se scanează un cod QR putându-se efectua plați sau să se obțină documente direct din telefon.Toată tehnologia înaltă folosită este destinată dezvoltarii industriale, în beneficiul şi în slujba cetățenilor ,rezolvându-se foarte multe probleme din trecut cum ar fi congestia traficului , poluarea aerului şi a apei ,securitatea scăzută a cetățeanului în locurile publice,nealocarea corespunzătoare a resurselor,etc.Cred că foarte multe oraşe chinezeşti vor aplica pentru crearea unei administrari inteligente ,astfel încât China se va transforma din “atelierul lumii” în “inovatorul lumii”,deja aceasta fiind tendința.

Cred că Yinchuan este şi va deveni din ce în ce mai mult un punct de reper pe harta Chinei şi a întregii lumi în ceea ce privesc tehnologiile înalte, turismul, vinurile şi cultura tradițională.

Hefei a implementat cu succes noile tehnologii avansate în beneficiul cetățenilor. În acest oraş se îmbină într-un mod spectaculos cultura tradițională cu noile tehnologii, astfel încât poți vedea într-un singur loc şi trecutul dar şi viitorul. Se întrevede un viitor strălucit pentru acest oraş, cine creează şi aplică în practică tehnologiile înalte işi asigură un viitor grandios.

Toate țarile lumii pot beneficia de pe urma dezvoltării Chinei şi mai ales ca urmare a implementării tehnologiilor avansate. Statul chinez a investit foarte mult în acest oraş şi în dezvoltarea acestor tehnologii însa rezultatele sunt pe măsură. IOT, Big Data, Clouding computing, comunicațiile quantum de o calitate foarte înaltă şi care asigură o securitate de nestrăbătut sunt doar cateva din tehnologiile avansate care se aplică în Hefei, dar mai putem aminti şi comezile vocale ce se regăsesc în construcția maşinilor electrice construite aici, dar cu o sferă de aplicabilitate mult mai mare cum ar fi telefoane mobile, case inteligente şi bunuri de larg consum. De asemenea întâlnim şi transformarea vorbirii în text, o altă facilitate care ajută foarte mult cetatenii.

Am văzut foarte multe minunății în acest oraş al tehnologiei şi al culturii tradiționale cum ar fi roboți cu care poți vorbi şi îi poți întreba despre România, răspunzându-ți cu foarte multe cunoştințe, roboți care realizează traduceri automate în diverse limbi, roboți care pictează sau scriu în frumoasa artă a caligrafiei chineze, automobile electrice mult mai avansate şi mai ieftine decât în Europa. Din punct de vedere cultural m-a impresionat foarte mult arta decupajelor de hartie, sculpturile în lemn foarte realiste, pictura în zahar, olăritul, arta figurinelor din frunze de palmier şi foarte multe alte opere de artă incredibil de frumoase.

Vizitând Centrul Cultural Orăşenesc Hefei am avut prilejul să descopăr fascinanta cultură tradițională a oraşului cu acelaşi nume. Olăritul este o artă tradițională cu o vechime milenară. Colega mea din Franța a reuşit să producă un asemenea obiect folosind această artă antică. Am avut plăcerea să gust o “pictură” de zahăr care m-a îndulcit. Am admirat un meşter sculptor în lemn din mâinile vrăjite ale căruia ieşeau opere de artă de o realitate incredibilă. De asemenea măştile pictate, împletinerea figurinelor din frunze de bambus, pictura cu metal, figurine din metal, caligrafia, sunt doar câteva arte intangibile din patrimonial cultural chinezesc, ce se regăsesc bine reprezentate şi la Hefei. Cu ajutor chinezesc am reuşit să caligrafiez anumite caractere şi am primit şi o opera adevărată ce conține numele meu. O deosebită plăcere am avut când am fost invitat să vizitez Lei Jie ,oraşul creativității culturale, unde am asistat la un spectacol încântător şi am servit ceai.

Hefei are o istorie şi o cultură veche de 2.000 de ani. Despre Lacul Chaohu s-au găsit însemnări chiar de 4.000 de ani. Simboluri distinctive ale prosperității culturale sunt opera Luju şi cântecele populare Chaohu.
Bucătăria Hefei este un paradis pentru gurmanzi. Mabing, Honggao, Cunjin şi Baiqie sunt 4 mâncăruri tradiționale, de sute de ani.

Articol scris de: Vicentiu Gheorghe

Last modified: 28/09/2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *