Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Visul chinezesc

29/11/2016

In urma cu putin timp am avut deosebita onoare sa particip, impreuna cu elevi din intreaga lume, la concursul international “Chinese Bridge Competition”, concurs ce a avut loc in China, provincia Yunnan, orasul Kunming. Limba si cultura chineza ne-a apropiat, formand impreuna o mare familie, doritoare sa cunoasca felul in care poporul chinez traieste!

Am fost placut impresionata de activitatile culturale la care am fost prezenta, activitati care au sadit in mine o dorinta si mai mare de a aprofunda: arta caligrafiei, a ceaiului; muzica si dansul ; arte martiale, precum kungfu; bucataria chineza, dar mai mult decat atat, am fost intrigata sa intru in contact direct cu oameni a caror limba nativa este limba chineza, lucru care s-a si intamplat. Voluntarii, studenti ai Universitatii din Yunnan, ne-au impartasit din experientele lor de studenti, plimbarile prin campus fiind acompaniate de schimburi permanente de cultura si obiceiuri specifice.

Este intr-adevar firesc sa vorbesc despre faptul ca intotdeauna eram surprinsi in activitati si evenimente care ne antrenau curiozitatea, simtul artistic, agerimea, capacitatile lingvistice. Am invatat cate putin din fiecare si pot sa spun ca mai am atat de multe de invatat!

Am pasit pe Marele Zid, am intrat in Orasul interzis, am fost inconjurata de fabuloasa Padure de piatra (Shilin), incercand sa admir cat se poate de mult frumosul, grandoarea care se ivea chiar in fata ochilor mei.

Cat despre concurs, totul s-a desfasurat intr-o maniera profesionista, probele surprinzand competitorii nu doar in spatiul lingvistic si de comunicare, cat si in domeniul artistic si cultural. Finalul a fost cat se poate de emotionant, prietenii chinezi lasandu-ne fiecaruia cate o mica amintire, cateva randuri spuse din suflet, urari de bine, exprimandu-si dorinta de-a ne revedea curand, in viitor.

As dori sa multumesc in mod deosebit Institutului Confucius din Sibiu, domnului Song Shaofeng si Asociatiei ChinaRo pentru oportunitatea oferita de a participa la aceasta competitie internaţionala, in China.

A fost cu adevarat o experienta minunata si am apreciat nespus ideea unei uniri a mapamondului cu scopul de-a cunoaste si invata despre o cultura si civilizatie care a supravietuit milenii de-a randul. Acest “pod” al cunoasterii nu numai ca ne aduce alaturi, dar ne si invata ca adevarata rezonanta sta in impartasirea culturii si valorilor morale si spirituale. Este suficient sa spargem barierele lingvistice, sa trecem prin Marele Zid al limbii chineze si sa invatam sa comunicam, la nivel international, o limba atat de exotica si impresionanta. Tot ce trebuie sa facem este sa incercam, dupa cum spunea si un mare intelept chinez: “O calatorie de o mie de mile trebuie sa inceapa cu un singur pas.” (Lao Tzu) !

Articol scris de: Eliza TUDOR

Last modified: 11/12/2016

One Response to " Visul chinezesc "

  1. Vasilescu spune:

    Superb articol!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *