Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Vitalitatea economiei Chinei demonstrată în săptămâna de aur

10/10/2020

Săptămâna de aur prilejuită de minivacanța de Ziua Națională a Chinei, care abia a trecut, a demonstrat întreaga vitalitate a pieței de consum din China.

Săptămâna de aur a fost întotdeauna o fereastră a economiei Chinei. O serie de date reflectă entuziasmul consumului poporului chinez în ultima săptămână de aur. Între 1 și 8 octombrie, volumul vânzărilor în retail și restaurante din China a fost de aproximativ 1,6 trilioane de yuani, iar volumul mediu zilnic al vânzărilor a crescut cu 4,9% față de săptămâna de aur a anului trecut. 637 milioane de chinezi au călătorit în țară, aducând venituri în turismul intern de 466,56 miliarde de yuani, o recuperare de 79,0%, respectiv de 69,9%. Vânzările de bilete la film la nivel național a fost de 3.952 miliarde de yuani, atrăgând aproape 100 de milioane de spectatori la cinema… The New York Times a comentat că performanța săptămânii de aur este „cel mai clar semn de până acum care demonstrează faptul că economia China este plină de vitalitate după epidemie.”

În prezent, dezvoltarea economică a Chinei este mai dependentă de cererea internă, în special de economia condusă de cererea consumatorilor. Anul trecut, consumul a contribuit cu 57,8% la creșterea economică a țării, cu 3,5 puncte procentuale la creșterea PIB-ului, făcându-l principala forță motrice a creșterii economice pentru 6 ani consecutivi. Datorită măsurilor eficiente luate în prevenirea și controlul epidemiei și în dezvoltarea economică și socială, vânzările cu amănuntul de bunuri de larg consum au ajuns la 3.357.1 trilioane de yuani în august, în creștere cu 0,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, realizând prima creștere pozitivă din acest an. Imensul entuziasm de consum generat în timpul săptămânii de aur a Zilei Naționale arată în continuare lumii că viața poporului chinez se întoarce la firescul ei într-un ritm mai rapid.

Tendința de creștere a consumului continuă, mai ales că prosperitatea economiei digitale o accelerează și intensifică, oferind un important sprijin pentru refacerea economiei chineze. Lumea a văzut că în perioada minivacanței de 1 Octombrie chinezii au cheltuit mult și în consumul tradițional, adică în cumpărături și mâncăruri, dar și în consumul turistic și viața culturală. La o analiză atentă, se poate observa că refacerea pieței de consum din China a fost posibilă sub premisele controlului și prevenirii epidemiei cu măsuri bine puse la punct, dar este și rezultatul eforturilor comune ale autorităților, întreprinderilor și a cetățenilor. Guvernul chinez a elaborat 15 măsuri pentru promovarea consumului de tip nou, desfășurând înainte de săptămâna de aur activități de promovare a consumului pentru anul 2020 la nivel național, la care au participat peste 100 de companii, care au implicat peste două milioane de magazine reale și online. Studiind și mai profund, refacerea pieței de consum din China reflectă spiritul chinezilor, unitatea și faptul că nu dau înapoi în fața dificultăților. Tocmai cu eforturile comune ale celor 1,4 miliarde de chinezi, China a reușit să obțină rezultate strategice în combaterea epidemiei.

Economia mondială intră în recesiune din cauza impactului epidemiei. Redresarea celei de-a două entități economice este în interesul său propriu și al altor părți. Pe de o parte, vitalitatea pieței de consum din China ar putea promova ciclul intern. Dar, după cum spune profesorul Gu Qingyang de la Universitatea Națională din Singapore, profiturile înregistrate în consum în minivacanța prilejuită de Ziua Națională a Chinei vor duce la redresarea sectorului de servicii și vor promova dezvoltarea tot mai echitabilă a economiei, fiind recompensate mai ales transportul, turismul și cateringul, care au fost afectate grav de pandemie. Pe de altă parte, dezvoltarea economiei chineze favorizează și redresarea economiei mondiale. În perioada minivacanței, sute de milioane de cetățeni chinezi au călătorit cu trenul de mare viteză. Fondul Internațional Monetar și Banca Mondială preconizează că China ar putea fi singura entitate economică din lume care să realizeze o creștere pozitivă a economiei în 2020.

Sursa: Radio China International

Last modified: 10/10/2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *