Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Fără categorie

Ziua indragostitilor la chinezi

24/09/2013

Tradiţiile occidentale mai vechi sau mai noi îşi găsesc corespondent în evenimentele de peste an din China. Chiar dacă are un nume similar cu cel occidental, “Ziua Îndrăgosţiilor” de aici se pierde în negura vremurilor şi este legată, potrivit tradiţiei, de o legendă … care în 2013 este sărbătorită pe 13 august.
Potrivit calendarului chinezesc, “Ziua Îndrăgostiţilor” este marcată anual în cea de a 7-a zi din a 7-a lună din calendarul chinezesc şi este o pagină dintr-o poveste de dragoste în care protagonişti sunt cea de a şaptea fiică a împăratului cerului şi un tânăr cioban orfan. Fireşte, iubirea dintre cei doi tineri nu a fost acceptată de împărat motiv pentru care fata a fost exilată pe steaua Vega, iar tânărul cioban pe steaua Altair. Iubirea le-a fost permisă o singură dată pe an, în ce-a de a şaptea zi din ce-a de a şaptea lună a anului.
Dar, cine este tânărul cioban de care s-a îndrăgostit tocmai o prinţesă a cerului? După ce părinţii i-au murit şi a rămas pe lume doar cu fratele mai mare şi soţia acestuia, băiatul a devenit păstorul singurului animal avut de familie, un bou bătrân. Zilnic, biatul mergea să lucreze cu ajutorul animalului pe proprietăţile celor înstăriţi, viaţa lui nefiind una tocmai uşoară. Tânărul nu ştia că boul era un nemuritor din cer, trimis pe Pământ ca pedeapsă pentru greşelile comise în cer.
De partea celalată, fiica împăratului era atât de pricepută la ţesut haine încât a primit renumele de “servitoarea ţesătoare”.
Într-o zi, boul cel nemuritor s-a dezvăluit în faţa băiatului, spunându-i că dacă vrea să se căsătorească trebuie să meargă la un pârâu anume. Băiatul a ascultat şi sa dus. Acolo le-a găsit pe toate toate cele şapte fiice ale împăratului cerului, făcând baie. Pe loc s-a îndrăgostit de ce-a de a şaptea fiică, mezina împăratului. Găsind hainele fetei, le-a ascuns şi când a fost întrebat de acestea tânărul păstor a spus că le înapoiază numai cu condiţia ca fata să se căsătorească cu el. Prinţesa a fost de acord, cei doi căsătorindu-se şi având doi copii.
Povestea chinezească spune că, deşi nemuritor, boul cel bătrân a murit într-o zi, nu înainte de a-şi învăţa stăpânul să-i păstreze pielea lui, în care se va putea ascunde la nevoie.
După o vreme, împăratul ceresc şi-a dorit tot mai mult fiica înapoi, motiv pentru care i-a cerut bătrânei sale mame să îi despartă pe cei doi. Bătrâna a venit pe Pământ unde a reuşit să o prindă pe prinţesă, copiii şi păstorul ascunzându-se în pielea de bou. Dusă în cer, prinţesa a fost lăsată pe Steaua Vega, iar nu peste mult timp, prins şi el, păstorul a fost izolat pe Steaua Altair. Ca să fie sigură că cei doi nu se vor mai reîntâlni, bătrâna a luat un ac de păr şi l-a transformat într-o barieră de stele cunoscută sub numele de Calea Lactee. Totuşi, de milă, bătrâna a permis celor doi iubiţi să se întâlnească, odată pe an, în seara celei de a şaptea zile din cea de a şaptea lună din an, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept “Ziua Îndrăgostiţilor”.
Sursă: Dan Tomozei

Last modified: 24/09/2013

Comments are closed.