Bine ai venit! | 欢迎访问网页

Oportunitatile pe care le puteti avea daca studiati in China

03/09/2017

In ultimii ani, China a devenit una dintre cele mai populare destinatii de studiu in strainatate pentru studentii internationali datorita unei istorii de lunga durata si a unei culturi captivante. Studentii opteaza atat pentru programele de licenta, masterat, doctorat cat si pentru programele de limba chineza.

Povestea mea cu China:

In urma cu patru ani, dupa ce am abslovit liceul am luat cea mai buna decizie din viata mea, si anume sa studiez limba chineza la Universitatea Bucuresti.

Dupa luni de pregatire am intrat in cadrul Universitatii Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine la sectia mult dorita si anume, chineza-engleza. Inceputul a fost inimaginabil de greu, insa in acelasi timp a fost o provocare pentru care eram de foare mult timp pregatita. Cu sprijinul domnilor profesori de la Universitatea Bucuresti atat profesori romani ce au studiat in China multi ani cat si profesori chinezi si prin munca proprie am reusit sa patrund incet, incet descoperind tainele limbii si culturii chineze.

Pe parcurs mi-am dat seama ca studiul limbii chineze a devenit mai mult decat o pasiune si ca sunt printre putinii norocosi care au descoperit ceea ce le place si ii face fericiti din punct de vedere profesional. Totodata, mi-am dat seama ca singura modalitate de a invata limba chineza la un nivel inalt este sa optez pentru studii la o universitate din China. Din punctul meu de vedere, chineza este o limba cu un grad de dificultate ridicat, iar pentru invatarea acesteia este nevoie de detasarea din propria tara pentru a reusi performante,si anume, este nevoie de mediul in care se vorbeste limba si de vorbitorii nativi.

Dupa ce am ajuns sa studiez la una dintre cele mai bune facultati din China si anume, la Shanghai International Studies University, am observat ca indiferent de criteriile dupa care isi selecteaza studentii, universitatiile din China ii respecta si ii ajuta sa evolueze.

Mi-am dat seama ca experienta studiului in strainatate duce la dezvoltarea gandirii critice si a puterii de a face comparatii ceea ce dezvolta implicit sustinerea ideilor prin argumentare, acestea fiind realizate cu ajutorul universitatilor ce pun la dispozitia studentilor programe de practica, diverse conferinte, intocmirea proiectelor unde studentii trebuie sa coopereze intre ei dezvoltandu-si astfel atat spiritul de echipa, dar si cel de competitie. Atat parintii cat si prietenii m-au intrebat adesea, de ce limba chineza, de ce tocmai China, de ce atat de departe? Inainte, ezitam sa raspund, nu-mi era atat de clar , stiam doar ca e o pasiune, o inclinatie spre cultura asiatica, dorinta de dezvoltare si de a invata limba chineza, dar acum odata ce am trait la Shanghai si am descoperit aceasta cultura incitanta si minunata, am observat si foarte multe oportunitati care probabil inainte nu-mi erau atat de clare.

Mai jos o sa va descriu cateva dintre oprtunitatile de care puteti beneficia daca studiati in China:

Privind lucrurile din perspectiva mea, prima oportunitate oferita este explorarea celei mai populate tari din lume, calatoritul. Am experimentat o imbinare unica a civilizatiei antice si moderne, am avut ocazia de a vedea peisaje inedite , sa descopar viata de noapte deosebit de diferita de tarile europene, sa vizitez locuri noi alaturi de studentii din intreaga lume cu care am legat prietenii de lunga durata. Astfel, am avut de invatat nu numai din cultura Chinei ci si din cultura intregii lumi.

Datorita dimensiunii foarte mari a Chinei, am experimentat o extraordinara varietate a climei, a culturii si a peisajelor. Urmarind dezvoltarea economica rapida a Chinei din ultimii 30 de ani, orasele dispun de opere atractive de arhitectura moderna de la zgarie-norii din Shanghai pana la Cuibul Olimpic de Pasari din Beijing (Beijing’s Olympic Bird’s Nest), in plus fata de structurile vechi si impresionante precum Marele Zid Chinezesc si Orasul Interzis.

Istoria de peste 5000 de ani a Chinei, cat si minunile naturale uluitor de frumoase, atrag din ce in ce mai multi turisti. De asemenea, viata de noapte din China este destul de neobisnuita pentru studentii straini, pe langa cluburile extravagante puse la dispozitie, viata de noapte unica din China implica diversele camere de karaoke pe care chinezii le frecventeaza aproape in fiecare weekend.

O alta oportunitate o reprezinta faptul ca traiul si taxele de scolarizare din China sunt mai accesibile decat cele din tarile europene, Japonia, Coreea de Sud ,SUA si multe alte tari.

Una dintre cele mai imporante oportunitati este reprezentata de avantajul angajarii. Cand vine vorba de economie, in ultimii 30 de ani,China s-a dezvoltat cel mai repede. Cele mai mari 500 de companii din lume fac afaceri cu China, multe alegand sa-si intemeieze sediul in orasele pline de viata din Shanghai, Beijing si Hong Kong. Cresterea curenta a economiei Chinei reliefeaza faptul ca vorbitorii straini de limba chineza ce au experienta de a trai in China vor avea un mare avantaj in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca.

China serveste ca o piata imensa pentru corporatiile multinationale, asfel consider ca angajatorii sunt constienti de faptul ca o intelegere reala a culturii chinezesti, contactul direct cu poporul chinez este un plus pentru cei care vor deveni urmatoarea generatie de lideri din lume.

Calificarile academice acordate de universitatile chineze sunt recunoscute de majoritatea tarilor dezvoltate, in afara de limba chineza , caligrafie, arte martiale si alte subiecte culturale, universitatile din China pun la dispozitia studentilor programe de licenta atat cu predare in limba chineza dar si cu predare in limba engleza.

Fiind una dintre cele mai dezvoltate tari din lume , cultura, infrastructura si telefoanele mobile sunt cuvintele cheie in ochii strainilor ,fiind modernizate, in special in marile orase din China trenuri de mare viteza, drumuri, tuneluri, poduri, ceea ce fac transportul mult mai rapid si deci mult mai eficient. China este locul unde telefonul mobil usureaza viata fiecarui om, se poate folosi pentru platirea oricarui tip de taxe,pentru a prinde autobuzul, metroul, sau pentru a inchiria bicicletele publice ceea ce usureaza viata poporului chinez dar mai ales a strainilor dornici de cunoasterea imprejurimilor, in acelasi timp si dornici de sport.

Consider ca lucrurile marete, incep cu pasi mici. Puteti sa incepeti cu aprofundarea cunostintelor pe care le aveti despre China, studierea limbii si culturii chineze si de ce nu, documentarea despre traditionala prietenie ce leaga China de Romania. Daca aveti posibilitatea de a studia in China sau de a o vizita, va recomand sa profitati de aceasta oprtunitate fantastica.

Articol scris de: Andreea Popescu

Last modified: 25/09/2017

One Response to " Oportunitatile pe care le puteti avea daca studiati in China "

  1. […] hotelier. Îmi place foarte mult. Iubesc această ţară, iubesc oamenii, iubesc tradiţiile lor. China te ajută să evoluezi ca individ. Au nişte reguli stricte, dar foarte sănătoase. Nu este ca la noi, să te simţi tot […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *