Mă numesc Popescu Andreea Loredana, student al Universității din București, Facultatea de Limbi și Lieraturi Străine, secția Chineză-Engleză,anul III. În anul universitar 2015-2017 am obținut o bursă de studiu în Republica Populară Chineză, în prezent reușind să studiez la Shanghai International University, una dintre cele mai bune facultăți din China.
Cercetând într-o universitate din China mi-am dat seama că pot cunoaște metode și abordări noi, iar importul lor este, în mod imperativ , însoțit de o schimbare a opticii de ansamblu deschizând noi orizonturi. Din interiorul unui sistem nu se pot face observații asupra mișcărilor absolute ale acelui sistem, deoarece observatorul este prins în mișcarea absolută a acestuia . Așadar, este nevoie atunci de deprindere iar această deprindere poate apărea odată cu decizia de a urma un stagiu de studii în străinătate.
Shanghai International Studies University se mândrește cu foarte mulți studenți de naționalități diferite , așadar se pune accentul și pe diverse workshopuri pentru a ne dezvolta abilitățile de a ne descurca în medii interculturale. Inițial mă așteptam să-mi fie destul de greu mai ales la nivel academic, dar de fapt ,sistemul de aici se bazează mai mult ca studentul să-și găsească punctele forte pentru ca în viitor să fie capabil singur să și le dezvolte. De aceea, pe lângă materiile obligatorii impuse de universitate, mi-am ales singură câteva cursuri opționale. La facultate am avut șase cursuri de limbă chineză, fiecare având ca scop aprofundarea si deprinderea unor noi cunoștiințe la nivel lingvistic, jingdu a fost materia principală predată de profesorul coordonator al fiecarei grupe ce se baza pe alcătuirea eseurilor si pe dobândirea unui vocabular mai elevat de limbă chineză; tingli , ascultarea textelor în chineză si abilitatea de a răspunde la întrebări în baza a ceea ce am receptat;huihua , subiectul bazat pe vorbire și interacționarea cu ceilalți colegi studenți având ca teme diverse subiecte interculturale, astfel fiind capabili nu numai să ne dezvoltăm cunoștiințele de chineză ci și să abordăm un nou stil cu un nivel de complexitate a cunoștiințeor esențiale despre paternele culturale; shitingshuo, cursul de film unde vizionam la fiecare oră câte un film chinezesc care, bineînțeles ne capta atenția tuturor întrucât era materia cu cel mai înalt grad de participare; yuedu, cursul de citire rapidă a unor texte de actualitate și concentrarea atenției asupra structurilor de limbă și a vocabularului fiind capabili,mai apoi să găsim sinonime pentru cuvintele noi; cursul de traducere , de asemenea a ajutat la formarea unor deprinderi complexe de interpretare, analiză și traducere a fenomenelor specific comunicării interculturale și de sintetizare a datelor obținute ce au ca rezultat un stil de înțelegere matur intelectual și de o capacitate de prezentare sistematică și pertinent a acestora.
Aprofundarea cunoștiințelor de limbă și stăpânirea principiilor și tehniciilor traducerii ,considerată instrument specific al dialogului intercultural reprezintă sfere deosebit de importante. Cursurile opționale pe care le-am ales au fost aceleași cu cele de anul trecut dorind să aprofundez în acest domeniu, le-am ales în limba engleză , întrucât erau destinate și celor ce sunt studenți la mastere de business internațional în limba engleză. Cursurile de ”Doing business in China ” și ”The development of Chinese Economy” mi-au deschis orizontul unei sfere deosebit de largi la care probabil nu aș fi putut avea acces într-o măsură atât de ridicată , dar mai ales să le și înțeleg într-o măsură în care să-mi capteze și o atenție totală. Fiind al doilea an consecutiv ca student al acestei universități mi-a fost mai ușor să-mi organizez timpul, prietena mea cea mai bună fiind o doamnă profesoară de la facultate pe care am cunoscut-o în urmă cu un an jumatate. Petrecând timp împreună nivelul meu de chineză s-a ridicat considerabil.
Shanghai este un oraș deosebit de dezvoltat, extrem de primitor fiind o combinație între stilul vechi chinezesc și cel deosebit de modern și nou, am beneficiat de un campus cu toate facilitățile, facultatea promovând ca noi, studenții să mergem la diverse competiții și conferințe , primind astfel și o sponsorizare din partea lor pentru astfel de evenimente . Am participat la toate concursurile de mare amploare de la Shanghai International Studies University, recitând poezii în chineză, demonstrațiile de artă culinară, spectacolele de muzică și dans tradițional, prezentări de costume tradiționale chinezești , ateliere de caligrafie chinezească, expoziție de fotografie, work-shopuri și prezentări de cosplay și make-up în stil chinezesc, dezvoltându-mi astfel o mare pasiune în acest domeniu ,dar și la Carnavalul International din Shanghai organizat în cadrul facultății mele unde am promovat valorile culturale românești în fața a sute de studenți internaționali și profesori universitari, unde eu și colegele mele românce aflate la studii la Shanghai am cântat imnul țării îmbrăcate în port popular și am gătit produse tradiționale românești, încercând să facem România cât mai atractivă și cât mai cunoscută în China, obținând astfel și o diplomă de merit.
Totodată, anul accesta, am mai participat și la o întrunire organizată prin intermediul facultății mele la Four Seasons Hotel, unde membrii celor mai importante companii VABC din China, unde am avut ocazia de a ține un discurs în limba engleză cât și în chinezâ despre metodele eficiente de învățare a unei limbi străine De astfel am participat și la toate evenimentele organizate de universitate , cele mai memorabile fiind cea de la începutul anului cât și cea de la sfârșit, finalizându-se cu câte o interpretare artistică.
Aici, relația profesor-elev este deosebit de strânsă și consider că acest aspect deține o importanță majoră în ascensiunea unui student. Astfel, mă întalneam periodic cu profesorul coordonator și discutam dificultățiile întâmpinate, progresul la nivelul studiului , și chiar planurile mele de viitor,descoperind astfel că profesorii mi-au devenit pe lângă mentori, prieteni adevărați. Am reușit să devin și șefă de grupă, astfel dezvoltându-mi abilitățile de a lucra în echipă la diverse proiecte , de a cunoaște oameni noi cu gândiri și obiceiuri extrem de diferite. Consider că acest lucru a fost un element fundamental în formarea mea , reușind, astfel, să-mi formez și anumite conexiuni pentru viitor.
Acordarea acestei burse mi-a oferit posibilitatea de a-mi ridica nivelul de limbă într-o măsură în care, aici, în România mi-ar fi imposibil de atins. . Pe parcursul șederii mele în China am constatat că este foarte greu ca student român să înveți o limbă orientală, în speță chineză ,la un nivel ridicat în propria țară, deoarece îmi lipsesc elementele de bază și anume, vorbitorul nativ, mediul în care se vorbește limba, reușind doar în China să fiu pusă în fața unor probe dificile pe care să fiu capabilă să le răzbesc, reușind să învăț lucruri noi din această experiență pe care o pot dobândi numai dacă mă confrunt cu diverse situații.
Consider că stagiul de studiu în China a fost esențial pentru cunoștiințele dobândite la nivel academic, cunoștiințe dovedite prin obținerea unui atestat oficial de la Shanghai International Studies University prin care reiese că mi-am îndeplinit cu succes cerințele în anul acesta universitar de studiu obținând rezultate deosebite. Totodată, un alt beneficiu adus de studiul în China a fost oportunitatea de a mă descoperi în timp ce am câștigat o înțelegere a unei culturi diferite. A fi într-un loc nou, pe cont propriu, mi-a testat capacitatea de a mă adapta la diverse situații, lărgindu-mi, astfel orizontul.
M-am întors din China de aproape o lună și deja mi-e dor să mă reîntorc în țara cu cea mai frumoasă cultură, cei mai politicoși și primitori oameni, cea mai bună mâncare din lume.
Pe parcursul șederii mele în China am călătorit destul de mult atât în China, cât și în țările de lângă . Astfel, am descoperit cultura asiatiă ca fiind cea mai bogată. Fiecare regiune din China are obiceiuri specifice,atât la nivel culinar cât și la nivelul activităților la care participă . Cel mai emoționant moment a fost acela când am călătorit la Beijing împreună cu prietenele mele asiatice și am ajuns la Marele Zid Chinezesc și am înălțat steagul României, a fost cel mai frumos sentiment din lume, un vis împlinit după multe eforturi.
În prezent când mă gândesc la China ,mă gândesc la a doua casă ,la locul unde am învățat să fiu fericită cu adevărat , unde m-am dezvoltat considerabil atât la nivel personal cât și profesional, unde am legat prietenii cu studenții din toată lumea și unde am învățat cu cel mai mare entuziastm din lume.
CHINA ESTE MINUNATĂ!
Articol scris de: Andreea Popescu
Last modified: 25/09/2017
[…] ce am ajuns sa studiez la una dintre cele mai bune facultati din China si anume, la Shanghai International Studies University, am observat ca indiferent de criteriile […]
[…] A locuit doi ani în Shanghai, în baza bursei guvernamentale şi nu mai vrea să se întoarcă în România. […]